Zeer geslaagde ARO-Runnersworld polderloop

Om ook een steentje bij te dragen aan het voortbestaan van ARO’88 uit Obdam, maar ook omdat ik af en toe een “wedstrijdje” loop, toog ondergetekende op zondag 4 maart naar het atletiekcomplex in Obdam. Achter het oude Raadhuis in Spanbroek ontwaar ik op de pas nieuw aangelegde ijsbaan al ’n redelijk aantal kleine en grote schaatsers. Het zal de laatste dag zijn dat er geschaatst kan worden want na de snijdende kou van vorige week zullen velen er niet rouwig om zijn dat het weer “normaal” weer wordt. Voor mij geen buitenijs. Mijn schaatspassie ligt op ijsbaan De Westfries waar ik regelmatig m’n rondjes schaats. Aankomend bij de kantine van Victoria-O kan ik m’n stalen koets nog best kwijt en hopelijk is dat geen slecht teken. Vorig jaar stond alles vol maar toen was er vast al voetbal gaande.

Ik word gezellig onthaald en schrijf me voor een vriendelijke prijs van €6,- in voor de 10km. Ik maak me geen illusies over tijden want de laatste maand is de looptraining net als de temperatuur tot het nulpunt weggezakt. Hoe meer tijd je hebt hoe minder kilometers worden er gemaakt. Gelukkig stroomt de kantine redelijk vol met 10km lopers want de 5km is net om 10.30u al van start gegaan en om 10u liep de jeugd: 1 of 3km. In het NHD-verslag van 15 febr. J.l. luidde de voorzitter van ARO, René Steur, de noodklok. Het ledental moet omhoog en de verhoogde huur is niet meer op te brengen. Geen subsidies meer dus reken maar uit. Hoe anders is dit bij de vele Bootcamp groepen die ook buiten trainen. Geen kosten van zaal- of baanhuur en geen vrijwilligers want één man of vrouw traint de club. Overal ontwaar ik in het dorp (Wognum dus) avonds de groepjes die versierd met vele kleuren glitterlichtjes op muziek van een soundblaster hun oefeningen verrichten. In weer en wind zijn ze bezig, heel knap. Ik hoop dan ook dat dit soort “loopgroepjes” ook eens wat meer naar de georganiseerde lopen komen op bv de zondag want niet alleen ARO maar vele andere atletiekverenigingen hebben het moeilijk. Ledenaantallen zakken en er komen al meer vacatures om de lopers te begeleiden en om andere zaken te vervullen. Ik ontwaar medeorganisator Ellie Groet die prachtige bekertjes uitstalt als prijzen voor de jeugd. Dat doet ze goed want op deze manier maken we het de jeugd aantrekkelijk. Als ik inloop op het voetbalveld kom ik Marence Elings tegen die net als eerste vrouw bij de 5km is gefinisht. Haar zonen hebben het niet van een vreemde want Rein won de 3km bij de jongens met grote overmacht. Wij starten om 11.15u met ’n redelijk grote groep, waarvan vele dames, voor de 10km. De filmploeg van SBS-6 maakt opnames voor Hart van Nederland (denk ik) en ’n heuse drone legt de lopers van bovenaf vast. Overal vrijwilligers van ARO in groene of rode jassen en alles is weer perfect geregeld. Vele bekenden aan de start en iedereen wil van elkaar winnen dus de spirit is goed. Voor de wind gaat het over de Noorderbrug en ’n heerlijke zon in onze ruggen.

Cor Groet verwijst ons naar de molen en de fotograaf schiet hier prachtige plaatjes vanaf een bevroren ringvaart. Ik ontwaar Boukje Klaver, een toploopster uit mijn begintijd en vast nog wel. We mogen van haar rechtsaf de Obdammerdijk op en voelen nu de toch wel koude ZO wind. Op de Lutkedijk schijnt een heerlijk zonnetje in onze gezichten en kan het dunne loopjack uit. Als we de Dorpsstraat bereiken is het nog ’n km heerlijk voor de wind naar de finish maar nog even niet want we mogen nog ’n rondje van 5km. Ik loop al ’n tijdje achter ’n jonge dame die me heerlijk uit de wind houdt. Als je wat op leeftijd raakt moet je alle voordeeltjes uitbuiten dus doe ik dat ook vandaag. Omdat de 2e ronde hetzelfde is verlopen als de 1e ronde ben ik daar op papier snel doorheen al heb ik de negatieve split (voor kenners) dit jaar niet kunnen waarmaken. De laatste paar honderd meter gaat over de gravel atletiekbaan van ARO en bij de finish worden we met muziek en ’n hartelijk woordje onthaald. Wat bij een aantal verenigingen al niet meer gebruikelijk is maar hier altijd: de herinnering en zoals ieder jaar gaan we met een pot hyacinten of narcissen op huis aan. Mede dankzij al die vrijwilligers en sponsoren kunnen wij als lopers op zo’n prachtige zondagmorgen een rondje lopen. Als ik op weg naar de kleedkamers ook nog ’n lekkere appel krijg uitgereikt kan ik niet anders zeggen: ’n zeer geslaagde 31e ARO-Runnersworld polderloop en ik hoop van ganser harte dat binnenkort de feestklokken beieren en dat het ledental groeiende heen mag gaan. En als afsluiting van deze 31e editie staat er de maandag erna een mooi verslag van de loop in de krant, met foto. Van welke atletiekvereniging de winnaar lid is wordt echter niet vermeld en ook aan zijn shirt is dat niet te herleiden. Ook dat kan reclame zijn voor onze atletiekverenigingen!  Op 18 maart organiseert av Hollandia de jaarlijkse Dijkenloop. Vanaf 11u kunt afstanden lopen van 5-10 of 16.1 km. Tot ziens!

 

Met sportgroeten, Roadrunner Ad Steltenpool