8 tips voor hardlopen in de winter

1. Hoe blijf je gemotiveerd?

Ook zo’n moeite om in de winter alleen de deur uit te stappen voor je trainingen? De makkelijkste manier om er voor te zorgen dat je ook in de winter blijft hardlopen is je aan te sluiten bij een loopgroep. Als je weet dat je loopmaatjes op je staan te wachten zal je niet snel op de bank blijven zitten.

2. Trek de juiste kleding aan

Hoe bescherm je jezelf het beste tegen kou tijdens het hardlopen? Door verschillende laagjes over elkaar aan te trekken. In eerste instantie moet je beschermd zijn tegen de kou die je voelt als je net naar buiten stapt. Als je eenmaal aan het lopen bent warmt je lichaam op en kan het handig zijn een laagje uit te doen.

3. Bescherm je voeten

De meeste hardloopschoenen bieden weinig bescherming tegen kou. Ga eens op zoek naar loopschoenen die relatief waterdicht zijn. Deze houden de kou beter tegen. In combinatie met thermische sokken houden ze je voeten heerlijk warm.

4. Zorg dat je zichtbaar bent

Bij ARO’88 hebben wij een goed verlichte atletiekbaan waardoor de avondtrainingen op een veilige manier afgewerkt kunnen worden. Ga je in het donker toch de weg op? Zorg dan dat je goed zichtbaar bent. Draag reflecterende kleding en zorg voor goede verlichting. Tegenwoordig is er een ruime keuze in speciale ledverlichting voor hardlopers.

5. De warming-up in de winter extra belangrijk

Als het koud is zal het extra belangrijk zijn om met opgewarmde spieren aan je loop te beginnen. Trek in de winter daarom wat extra tijd uit voor de warming-up.

ARO’88 Duurdouwers in de duinen bij Schoorl

6. Vergeet het tempo

Als het koud is zal het moeilijk zijn om het tempo te lopen dat je gewend bent. Het duurt langer dat de spieren warm zijn. Hierdoor zal het langer duren voor je in je ritme komt. Probeer geen prestatie neer te zetten. Zie hardlopen in de winter meer als onderhoud.

Slaat de kou op je longen? Raak daar niet van in paniek. Na een paar loopjes in de kou went je lichaam hier aan en verdwijnt dat vervelende gevoel.

7. Doe snel iets warms aan

Zodra je stopt met hardlopen zal je lichaamstemperatuur heel snel dalen. Doe snel je vochtige kleding uit en trek iets droogs en warms aan. Wacht ook niet te lang met douchen.

8. Bescherm je hoofd

Wist je dat jouw lichaam de meeste temperatuur kwijtraakt via het hoofd? Een muts biedt daarom in de winter een goede bescherming tegen warmteverlies.