Leijencross 8 april 2018: klein maar fijn hardloopfeestje

Terwijl de eerste dagen van april koud waren en de regen bij tijd en wijle met bakken uit de lucht kwam, werd het weer in het tweede weekend van april plotseling stukken beter. Wat een mooi vooruitzicht voor onze jaarlijkse Leijencross! En ja hoor, de zon brak door op zondagochtend de 8e en de temperatuur liep al snel op tot zo’n 20 graden. Leuk voor alle deelnemers, die op de zondagochtend op tijd hun bed uit kwamen én voor de vrijwilligers.

Om tien uur hadden zich vierendertig lopers ingeschreven, variërend in leeftijd van 3 tot 67. Zo ongeveer voor de helft lid van ARO, maar ook een paar Victorianen en andere sportievelingen. Allemaal al lekker in de zon voor de gymzaal van Hensbroek. (lees verder onder de foto’s)

Samen met de vrijwilligers gingen we rustig dribbelend en wandelend op weg naar de Leijen, om op het veldje bij het meer eerst even gezamenlijk de spieren los te maken door wat loop- en springwerk, onder leiding van onze voorzitter René Steur. Niet te lang, want de jongsten moesten nog wel genoeg energie overhouden voor hun loop meteen na de warming up.

Eerst dus de ene ronde om het meer, ruim 1 km. Daar stormden ze weg, sommigen vergezeld door vader of moeder. Een beetje afremmen in het begin was verstandig, want wat als je tong halverwege al op je schoenen hangt en snot en tranen over je gezicht stromen? Met bemoediging en aansporing lukte het alle deelnemers uiteindelijk toch om op wilskracht de finish te bereiken. Na een bekertje koel water en een knuffel voor de kleinsten was de energie in een mum van tijd weer op peil en gingen ze lekker spelen op de speeltoestellen of aan de waterkant.

Intussen verzamelden de 3- en 5-rondelopers zich voor de start. Voor hen werd het parcours wat uitgebreid met een paar honderd meter over een smal paadje, voor het laatste stuk op het veld met de start/finish. De meesten waren ervaren lopers, die wisten dat de plotselinge warmte het behoorlijk zwaar kon maken. Maar ook een jonge deelnemer (14), die voor het eerst van zijn leven aan een hardloopevenement meedeed, er veel moeite mee had om z’n energie gelijkmatig te verdelen, maar die toch heeft doorgezet en keurig drie ronden heeft volgemaakt. Hulde!

Makkelijk was het duidelijk voor niemand; het lichaam was nog helemaal niet gewend aan flinke inspanning bij deze zomerse temperatuur. Dat zal overigens heel wat marathonlopers in Rotterdam op diezelfde ochtend in nog veel sterkere mate zwaar zijn gevallen.

Toen iedereen z’n drie of vijf rondes had volbracht, konden we opruimen – in een paar minuten klaar, vele behulpzame handen maken licht werk – en ontspannen terugwandelen naar de gymzaal. Daar gingen deze keer de gymnastiekbanken naar buiten voor de “nazit”. Heerlijk verder van de zon genieten op deze feestelijk-zomerse aprilmorgen en gezellig napraten. Intussen limonade, thee, koffie, koek, een paar uitslagen en voor alle jonge deelnemers aan de 1-rondeloop een medaille.

Veel dank aan de vrijwilligers, zonder wie de Leijencross niet mogelijk was geweest, aan onze sponsor Party Garden en vooral aan de lopers:

Amy Louise, Yenthe, Sanne – de drie snelste meiden –en Petra, Marit, Sylvie, Lieke en Zoë.

TOP! En ook jullie:

Mathijs, Vince en Justin – de drie snelste jongens – en Koen, Gijs, Sepp, Andy, Vincent en Luuk.!

Ook: Harry, Piet, Anne, Renate, Marit (liep 1 en later nog 3 rondes!), Robin, Margaretha, Michiel en Giorgio; en tot slot Peter Bo., Mark, Janneke, Peter Ba., Margareth, René, Elly, Cor en Tine.

Truus Doekes

Ontdek meer van ARO'88

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder